Här på E. Marker är vi ständigt inriktade på produktoptimering. Vi vill vara mer än bara en leverantör; vår ambition är att fungera som en innovativ partner och att utveckla produkter som möter både dagens och framtidens behov.
Avsikten med denna artikel är att informera om de utmaningar som kväveförlust innebär, och vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera problemet. För 20 år sedan tillfördes golfbanorna betydligt mer kväve än vad som är fallet idag. Minskningen är ett resultat av ökat fokus på utbildning, kunskap och forskning, samt praktisk erfarenhet – och av en större ekonomisk press för att optimera användningen.
Ta hand om ditt kväve nu!
Inom jordbruket är det numera ett krav att man, med hjälp av särskilda hämmare eller speciella appliceringsmetoder, ser till att kvävet i gödseln inte förångas eller urlakas. Detta gäller i första hand flytande gödselmedel med urea och ammonium som huvudsaklig kvävekälla. För att de ska bli tillgängliga för växterna, behöver de gå igenom en naturlig process. När urea omvandlas till ammonium bildas, under ett övergångsstadium, den flyktiga gasen ammoniak. Ammoniaken omvandlas på några dagar till nitrat, som i sin tur tas upp av växten eller lätt lakas ur.
Eftersom det är möjligt att kontrollera de två kväveformerna, vill vi göra allt som står i vår makt för att erbjuda våra kunder denna extra funktion. Det är dags att tillämpa nya tekniker, som ett komplement till minskad användning av kväve. Med stor sannolikhet kommer detta att bli ett obligatoriskt krav för turfbranschen.
Ureahydrolys:
Med hjälp av ureas (ett enzym som förekommer naturligt i jorden) bryts urea ned till NH3 (ammoniak) och CO2. NH3 är en gas, och kan lätt försvinna ut i atmosfären. När NH3 reagerar med vattnet i jorden skapas NH4 (ammonium) och OH (hydroxid). Hydroxiden höjer pH-värdet runt ureamolekylen. Det höga pH-värdet leder till att ännu mer flyktig ammoniak bildas, och därmed också till ökad risk för gasformig förlust av kväve.
Effekten av ureashämmare:
Ureashämmare hämmar ureasenzymen och fördröjer omvandlingen av urea till ammonium. Tack vare denna process kan ammoniumet tränga ännu djupare ned i jordprofilen, där det gradvis blir tillgängligt för växterna.
Nitrifikation:
Ammonium omvandlas, genom nitrifikationsbakterier i jorden, till nitrat. Nitratet är väldigt rörligt. Stora mängder av nitrat i jorden innebär, under perioder utan snabb planttillväxt, risk för kväveförlust via urlakning.
Effekten av nitrifikationshämmare:
Nitrifikationshämmare hämmar bakterier och fördröjer omvandlingen av ammonium till nitrat.
Ureashämmare och nitrifikationshämmare i kombination
En kombination av ureas- och nitrifikationshämmare ger en långsammare omvandling av urea, vilket minskar avdunstningen av NH3 (ammoniak). Samtidigt förblir merparten av kvävet i ammoniumform under längre tid.
Inom jordbruket tillsätts ammoniumtiosulfat (ATS) som standard i ureagödselmedel. Ammoniumtiosulfat fungerar som ureashämmare, och därmed undviks gasformiga förluster av ammoniak till atmosfären.
Användningen av ammoniumtiosulfat, i synnerhet i flytande gödselmedel, kräver en noggrann balansering av pH-värdet i gödseln, eftersom ammoniumtiosulfatet är pH-känsligt och kan brytas ned vid låga pH-nivåer.
I jämförelse med andra hämmare, har ammoniumtiosulfat en signifikant bättre biokemisk miljöprofil, och det är bevisat att jordens mikroorganismer överlever appliceringen.
Endast ett fåtal andra produkter bör tillsättas i tankblandningen. De kommer inte att vara stabila och kan brytas ned i förbindelse med lagring av gödselblandningen.
Från och med våren 2021 innehåller alla TourTurf Liquid (FS) NK- och NPK-gödselmedel ureas- och nitrifikationshämmare, så nu kan du ta väl hand om ditt kväve!